Raţiune sau simţire? Raţiune şi simţire.

„Am fluturi in stomac " ... "Am un nod in gat" ... "M-am simţit ca un sloi de gheaţă”. Vă amintiţi de cate ori aţi spus sau aţi auzit in jurul vostru aceste fraze? 

Multe evenimente din viaţa noastră de zi cu zi declanşează puternice reacţii emoţionale. In ciuda omniprezenţei unor astfel de experienţe, uneori este dificil să ne găsim cuvintele potrivite pentru a le descrie. Adesea zugrăvim emoţiile noastre prin metafore. In ciuda a ceea ce ştim intuitiv despre emoţii şi a importanţei lor evidente in vieţile noastre, am putea avea unele dificultăţi in găsirea exactă a cuvintelor potrivite in momentul in care ni se cere să le descriem sau să le definim. 

Una dintre metaforele utilizate atunci cand vorbim despre raţiune şi simţire este una “stapan-sclav”: inţelepciunea raţiunii care controlează ferm impulsurile periculoase, emoţiile pe care le suprimă, le canalizează sau le armonizează.

Metafora stăpan-sclav afişează in primul rand rolul inferior al emoţiei, ideea că emoţia este in sine primitivă, mai puţin „inteligentă”, o „bestie” care poate fi cu greu stăpanită, mai puţin de incredere şi mai periculoasă decat raţiunea şi, prin urmare, trebuie să fie controlată de aceasta.

Insă, fără emoţii, noi, oamenii, am avea prea puţine cuvinte de vorbit şi niciun motiv special pentru a ajunge unii la alţii. Afectele motivează nevoia noastră de a ne juca şi de a vorbi.

Emoţiile încurajează oamenii să “sape” adanc in “sufletele” lor, să găsească empatie, să işi comunice preocupările majore cu sinceritate şi să spere că sentimentele lor profunde vor fi impărtăşite.

Cand una dintre regiunile creierului care codifică tristeţea, durerea şi interacţiunea socială (girusul cingular anterior) este deteriorată, oamenii cad în mutism akinetic. Astfel, păstrează capacitatea fizică de a vorbi, dar nu mai au niciun impuls sau dorinţă de a comunica (Devinsky, Morrell, Vogt, 1995). 

A ne gandi că ne simţim intr-un anume fel nu e acelaşi lucru cu a simţi, iar limbajul folosit pentru a reconstrui experienţe interioare nu este întotdeauna facil. Punerea in cuvinte a afectelor e unul din paşii făcuţi inspre imblanzirea „bestiei”.

Drumul incepe de la creşterea gradului de conştientizare a emoţiei la exprimarea acesteia, la imbunătăţirea reglării emoţionale, la reflectarea asupra ei şi, în final, conduce la transformarea emoţiei (Greenberg, 2002; Greenberg & Watson, 2006).

Pornind pe acest drum, metaforele care, iniţial, descriaustări interioaretumultoase: „Sunt o bombă cu ceas gata să explodeze”, „Mă simt ca şi cum sunt prins intr-o tornadă”, „Mă simt ca o oală sub presiune”(Meichenbaum, 1994) pe parcursul „netezirii” zbuciumului, incep şi ele să se transforme. 

Psihoterapia ne ajută să devenim autorii „propriilor noastre poveşti”, să armonizăm stăpanul cu sclavul, raţiunea cu simţirea.

Anxietatea persistentă

Trăirile de anxietate şi nelinişte sunt până la un anumit grad absolut normale şi inerente condiţiei noastre umane, chiar din momentul în care venim pe lume. Ca nou-născuţi, suntem subiecţi ai unei multitudini de noi experienţe pe care suntem nevoiţi să le absorbim înăuntrul nostru, să le asimilăm şi să le gestionăm cumva în interiorul minţilor noastre.  Apoi, creştem mari şi, de-a lungul vremii, cei din jur ne tot întreabă cu diverse ocazii câţi ani avem. Creştem, ne maturizăm şi asta aduce după sine implicaţia trecerii timpului, a înmulţirii grijilor, a îmbătrânirii… Trăirile de anxietate devin companioni familiari pentru fiecare fiinţă umană: este ceea ce am putea numi “anxietate reală”. Mai sunt şi situaţii, destule, în care ne fixăm scopuri grele. Şi dorim să reuşim. Şi nu oricum, ci cu bine, cu rezultate cât mai bune. Poate intrarea la liceu, poate primul examen, următorul… Poate o bursă, sau un job ca lumea. O casă, o maşină… Să se aprobe creditul… În fine, exemplele pot continua. Este ceea ce numim în general “anxietate de performanţă”. De fapt, ne ajută să ne menţinem în mişcare, să ne simţim motivaţi, să ne atingem scopurile, să trăim.

Însă, când începe această emoţie să devină supărătoare sau chiar deranjantă ? Când începe să fie greu de trăit cu ea ? Atunci când izbucneşte automat, ca un “pop-up”, fără nicio explicaţie, fără niciun motiv aparent şi fără niciun semn, însoţită chiar de senzaţia că o iei razna, făcându-te să te simţi neputincios, lipsit de rost şi de sens, slab şi inutil. Una e să ai nelinişti obişnuite, “existenţiale” şi cu totul diferit este să fii aproape permanent invadat de senzaţii de nelinişte, de neputinţă şi chiar de panică. Panica ce izbucneşte absolut din senin, pe neaşteptate, producând tot felul de simptome, inhibiţii şi gânduri ciudate, care interferează cu activităţile obişnuite, până la a le face imposibile, poate ajunge chiar până la senzaţii de dezintegrare şi moarte iminentă. 

Cel mai adesea, oamenii aflaţi în această situaţie dureroasă încearcă în mod automat să-şi controleze groaza căutând tot felul de explicaţii: este ceea ce psihanaliza numeşte “raţionalizare”, adică o operaţie mentală automată menită să facă durerea psihică mai uşor de suportat. Însă, din păcate, ceea ce se întâmplă pe termen mai lung este o evitare a problemei, eşecul rezolvării ei şi chiar agravarea. Ameliorarea destul de rapidă şi apoi, în ceva timp, rezultate stabile cu îmbunătăţirea semnificativă a stării poate fi reuşită prin lucrul analitic împreună cu un psihoterapeut specializat.

Pot exista multe “cauze” ale anxietăţii persistente. Unele sunt mai uşor de depistat şi fac tratamentul psihanalitic mai scurt şi ameliorarea mai rapidă, iar altele sunt la un nivel mai profund al personalităţii şi necesită un travaliu mai îndelungat. Toate cauzele anxietăţii persistente au însă un mare potenţial de înţelegere, de inteligibil, adică de contactare a sensului şi a semnificaţiei lor şi este foarte important să fie confruntate, pentru a nu li se permite agravarea - agravare care, din păcate, se petrece destul de des în lipsa unui tratament potrivit. 

Ce oferă tratamentul psihanalitic în aceste situaţii ? Poate posibilitatea de a îndulci sau a diminua această suferinţă, dacă nu chiar şi posibilitatea de a scăpa de această suferinţă – a-i pune pur şi simplu punct. Un tratament adecvat facilitează revenirea din starea de anxietate persistentă şi permite resurselor psihice să se refacă pentru a face posibilă îmbogăţirea ulterioară a acestor resurse şi deschiderea către noi posibilităţi de a trăi viaţa cu mai multă plăcere şi bucurie.

De ce aș apela eu la un psihoterapeut?!

Într-o zi s-ar putea să mă trezesc și să constat că viața mea a devenit foarte complicată în ultima vreme. Cum să rezolv toate problemele astea care mă năpădesc? Parcă în ultima vreme sunt într-un carusel din care nu pot, sau nu știu, să cobor. Și pulsul îmi crește de la o zi la alta… Ce să fac? Pe cine să întreb? Cui să mă vait?

Dacă mă duc la mama, o să-mi spună că soțul meu nu mă ajută destul, că eu trag și trag, iar el stă la televizor, cu telecomanda în mână și își vede de ale lui… Și cu ce mă ajută asta? Decât, poate, să mă simt și mai vinovată, nu numai că nu sunt în stare să fac față treburilor pe care le am, dar că nici nu am știut să-mi aleg un partener de viață ca lumea, care să mă protejeze, să mă sprijine…

Dacă mă duc la tata, îmi va spune că așa e viața, că trebuie să-mi asum responsabilitățile vieții de adult, că, sigur, și bărbatul meu ar putea să mă ajute mai mult, dar până la urmă asta e, eu mi l-am ales… El mi-a zis că nu e pentru mine…

Prietena mea mă compătimește și ea, îmi tot spune că și la ea e la fel, și al ei e leneș, nu ar face nimic după ce vine de la serviciu, parcă noi n-am munci, ca și ei… Dar ea l-a pus la punct, l-a amenințat că îl trimite la maică-sa și parcă a început să fie mai atent cu ea, îi e frică… Iar copiii… ar fi bine să se mai descurce și singuri… Ce atâta mama în sus, mama în jos… să-i mai las în pace, că nu pățesc nimic…

Și în final, mă simt și mai nedreptățită de viață, îmi plâng și mai mult de milă, sau mă simt și mai încolțită, pentru că, nu știu de ce, toate sfaturile și soluțiile celor din jurul meu, care țin la mine și vor să mă ajute, parcă la mine nu au efect, nu funcționează… Și pun atâta presiune pe mine…

E adevărat, eu mi-am ales soțul, și acum, ce să fac?! Să divorțez pentru că nu vrea să facă treabă în casă când vine de la job?! Oricum, el nu cedează la amenințări, la șantaj… Zice să plec eu dacă vreau, că el nu pleacă din casa lui…Și cu asta, m-a redus la tăcere…

Copiii, eu i-am făcut, eu i-am crescut, și mi-e drag de ei, nu pot să-i refuz dacă mă roagă să-i ajut cu ceva… Dacă nu-i ajut eu, atunci cine?! Și totuși… câteodată m-aș ascunde sub o piatră, să nu mă mai găsească nimeni…

Deci, ce fac? Încotro mă îndept? 

Aș vrea să învăț să-mi rezolv problemele fără să mă simt extenuată atunci când termin…

Aș vrea să pot să-mi ajut copiii când au nevoie de mine, sau măcar să-i învăț să se descurce și singuri, fără să se simtă respinși…

Aș vrea să nu mai dau vina pe alții când nu pot să fac ceva, și aș mai vrea să nu mă simt nici eu vinovată…

Aș vrea să învăț să mai spun și nu…

Există oare cineva care să mă învețe câte ceva din toate astea fără să mă acuze în același timp că nu am făcut-o până acum? Cineva care să fie de partea mea fără să fie împotriva celorlalți? Cineva care să mă poată asculta pur și simplu? Cineva care să creadă, uneori mai mult decât mine, că voi reuși? Cineva care să mă facă să înțeleg, până la urmă, cine sunt și ce vreau?

Un psihoterapeut e un om, un om străin, care nu îmi cunoaște nici părinții, nici soțul, nici copiii… Nu are nici un interes să apere pe vreunul dintre ei, dar nici să îi acuze… Iar dacă eu  îi cer ajutorul, atunci va privi lucrurile prin ochii mei… Și, pentru că nu face parte din viața mea decât în minutele acelea cât stăm de vorbă, va vedea mai obiectiv totul, mai la rece, va înțelege ce simt și, poate, ce aș putea să fac pentru ca totul să fie mai bine… măcar puțin… câte puțin în fiecare zi… 

Aș putea măcar să încerc… aș putea să-i dau o șansă, să-mi dau o șansă… poate chiar azi…