LA CE NE AȘTEPTĂM?

…simt foarte bine diferenţa dintre atunci şi acum, parcă m-aş fi mutat în altă parte. E ca şi cum înainta aş fi fost încuiată într-o încăpere dintr-o casă şi din celelalte auzeam rumori doar. Ce simt acum e o familiaritate cu toată casa care sunt, că pot să întru în încăperea de care mi-era atât de frică şi apoi să regăsesc pomul de Crăciun. Nu pot spune că mă simt fericită... mai curând întreagă, şi asta îmi da o stare de încredere liniştită…
o pacientă la final —

Vei întâlni pe cineva care a trecut prin acelaşi gen de proces că şi tine. Pentru că formarea unui terapeut implică, alături de cunoştinţe teoretice şi practică în supervizare, angajarea într-o analiză personală. Terapeutul a fost acolo pe unde urmează să treci.

Va fi o conversaţie în care vocea întâi îţi aparţine. De cele mai multe ori vei fi încurajat să mergi într-o direcţie în care nu te gândeai să continui. Din când în când terapeutul îţi va prezenţa o imagine surprinzătoare despre ceva ce este al tău. Dacă asta te pune pe gânduri, se întâmplă chiar ceea ce trebuie să se întâmple. 

Dacă te aştepţi la sfaturi, îndrumări, soluţii, gândeşte-te că toată lumea le cere şi nimeni nu le urmează. Singurele soluţii sunt cele care se nasc din cel care trăieşte problema. Un terapeut este un însoţitor discret pe un traseu pe care îl croieşti pas cu pas. Constanţa este necesară la fel ca pentru toate lucrurile care se clădesc încet: învăţarea unei limbi, a unei meserii, creşterea unui copil.

Va dura până când vei resimţi că nu ar mai fi nimic de văzut. Uneori te vei gândi să închei pentru că ţi se pare prea greu să continui într-o direcţie. Acela este un moment în care e bine să te mai gândeşti o dată. Vei auzi asta şi de la terapeutul tău. Şi sunt mari şanse să afli că poţi face faţă, totuşi. Şi că a meritat să mergi înainte.

La sfârşit vei înţelege ce spunea pacienta care deschide această pagină. 

Dacă te conving lucrurile mai exacte, poţi află şi alte lucruri despre eficienţă în acest articol din revista Scientific American.