REGULAMENT DE ÎNSCRIERE ȘI CERTIFICARE ÎN ARPP

Pot deveni membri ARPP profesioniști din domeniul sănătății mentale practicanţi ai psihoterapiei psihanalitice sau în curs de formare în practicarea acesteia.

I. CONDIŢII PENTRU CERTIFICAREA ÎN PSIHOTERAPIE PSIHANALITICĂ

I.1. Certificare pentru practică sub supervizare

Definiţie: terapeut în supervizare este terapeutul care în cursul formării sale profesionale a atins acel nivel care îi permite să lucreze cu pacienţi cu condiţia supervizării activităţii psihoterapeutice de către terapeuţii supervizori ai ARPP.

Condiţii minime:

a. absolvirea cu diplomă de licenţă în: Psihologie, Medicină, Asistenţă Socială sau facultăţi asimilate (conform cu normele în vigoare)

b. efectuarea celor 200 de ore de pregătire teoretică generală

   - Pentru specialităţile asistenţă socială, pedagogie, psihopedagogie specială, filozofie şi toate specialităţile medicale cu excepţia psihiatriei este necesară dovada parcurgerii urmatoarelor module complementare: psihologie generala (42 ore), psihologie clínica (42 ore), psihodiagnostic (42 ore), psihopatologie (42 ore).

(Procedura Audient discipline COPSI — Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației - UBB Cluj-Napoca)

c. parcurgerea a minimum 150 de şedinţe din procesul analitic personal cu o frecvență de minimum 2 ședințe pe săptămână, recomandabil 3, desfăşurată cu unul dintre membrii cu drept de formare ai ARPP sau cu unul dintre membrii titulari SRP

d. parcurgerea a cel puţin doi ani de formare complementară recunoscută de ARPP în psihoterapie psihanalitică.

Certificarea în calitatea de psihoterapeut în supervizare se acordă de către Comisia Profesională a ARPP în urma a două (eventual trei) interviuri individuale cu membri ai comisiei desemnaţi de către aceasta.

Certificarea pentru practica sub supervizare impune o reevaluare periodică a terapeutului în cauză pe baza raportului supervizorului.

Certificatul va avea validitate 5 ani calendaristici și se va reînnoi periodic la cerere. Evaluarea periodică are ca scop asigurarea continuităţii formării teoretice, cât și a supervizării, până la certificarea ca terapeut în practică independentă.

I.2. Certificarea pentru practică independentă *

Definiţie: psihoterapeut în practică independentă este terapeutul care în urma parcurgerii tuturor etapelor formării personale (proces analitic personal, curs teoretic, lucru în supervizare) a atins nivelul de competenţă suficient care îi permite să lucreze fără supervizare.

Condiţii minime:

a. satisfacerea condiţiilor statutare de apartenenţă la asociaţie, conform articolelor 16 şi 17 din statutul ARPP

b. derularea procesului analitic personal de formare pe o perioadă de minimum 4 ani, cu minimum 2 sesiuni pe săptămână, preferabil 3, şi totalizând un minimum de 400 de ore

c. efectuarea completă a două supervizări în psihoterapie psihanalitică, de cel puţin doi ani fiecare, însumând un minimum de 180 de ore de supervizare în total; a doua supervizare nu poate să înceapă înaintea finalizării primei

d. efectuarea celor 500 de ore de pregătire teoretică specializată . Aceste ore trebuie să fie diferite de cele luate în considerare pentru pregătirea teoretică generală

e. efectuarea a minimum 5 ani de practică clinică de la obţinerea certificării pentru practică în supervizare, cu cel puţin 2000 de ore de practică de psihoterapie psihanalitică individuală.

Certificarea în calitatea de psihoterapeut în practica independentă se acordă de către Comisia Profesională a ARPP în urma unui interviu cu candidatul, prin votul  majorităţii simple a membrilor acestei comisii, pe baza unei prezentări de caz de psihoterapie psihanalitică.

I.3. Certificarea în calitate de phihoterapeut în practică independentă cu competenţe de formator *

Definiţie: psihoterapeutul în practică independentă cu competenţă de formator este psihoterapeutul în practică independentă  care prin experienţa sa clinică deţine competenţa de a desfăşura procese analitice personale validabile şi pentru procesele de formare ca psihoterapeut în psihoterapie psihanalitică

Condiţii minime:

a. să fie deja certificat ca terapeut în practică independentă, indiferent de când a primit această certificare

b. să aibă în praxis-ul curent cazuri cu care are o continuitate de minim 2 ani, cu frecvenţa de minim două şedinţe, recomandabil trei, cu o intenţie exploratorie semnificativă.

Aplicaţia pentru certificarea ca terapeut în practică independentă cu competenţe de formator se poate face oricând după obţinerea certificării ca terapeut în practică independentă.

Certificarea în calitatea de psihoterapeut în practică independentă cu competenţe de formator se acordă de către Comisia Profesională a ARPP în urma unui interviu cu candidatul, prin votul  majorităţii simple a membrilor acestei comisii, pe baza unei prezentări de caz de psihoterapie psihanalitică având o durată de minimum 2 ani şi o frecvenţă de minimum două şedinţe, recomandabil trei.

I.4. Certificarea în calitate de lector în formarea complementară în psihoterapie psihanalitică

Definiţie: lectorul în formarea complementară în psihoterapie psihanalitică este terapeutul care a atins nivelul de certificare ca independent, şi are motivaţia şi capacitatea de a transmite cunoştinţe teoretice şi clinico-teoretice candidaţilor în formare, în cursul programelor de formare ale ARPP.

Condiţii minime:

a. satisfacerea condiţiilor statutare de apartenenţă la asociaţie, conform cu articolele 16 şi 17 din statutul ARPP

b.  incheierea formării, prin certificarea ca psihoterapeut în practică independentă

c. participarea activă la întrunirile profesionale ale ARPP (prezentări, co-prezentări, intervenţii sau/şi   comentarii la prezentări, organizare de astfel de întruniri)

d. o practică semnificativă în psihoterapie psihanalitică (minimum 20 ore pe săptămână în ultimii doi ani, însumând 2000 ore)

e. un nivel de cunoştinţe teoretice şi clinico-teoretice dincolo de cel suficient pentru certificarea ca terapeut în practica independentă.

Aplicaţia pentru certificarea ca lector în formarea complementară se poate face oricând după obţinerea certificării ca terapeut în practică independentă.

Certificarea ca lector în formarea complementară se acordă de către Comisia profesionala în urma unui stagiu de minimum 2 ani, în care candidatul a lucrat ca lector asociat în programele de formare ale ARPP cu cel puţin trei lectori diferiţi, alţii decât analistul personal, pe baza evaluării acestora.

I.5. Certificarea în calitate de psihoterapeut supervizor

Definiţie: psihoterapeutul supervizor este terapeutul care prin experienţa clinică, ştiinţifică şi didactică dobândeşte competenţa de a susţine toate etapele formării: proces analitic personal, transmiterea de cunoştinţe teoretice şi supervizarea clinică a activităţii psihoterapeutice a candidaţilor în formare.

Condiţii minime:

a. satisfacerea condiţiilor statutare de apartenenţă la asociaţie conform articolelor 16 şi 17 din statutul ARPP

b. practicarea psihoterapiei psihanalitice pe parcursul a minimum 5 ani după obţinerea certificării pentru psihoterapeut în practică independentă cu competenţe de formator şi cu un total de cel puţin 7000 de ore/sedinţe

c. participarea activă la întrunirile profesionale ale ARPP (prezentări, co-prezentări, intervenţii sau/şi comentarii la prezentări, organizare de astfel de întruniri)

d. existenţa unor preocupări şi activităţi ştiinţifice şi/sau didactice în domeniul teoriei şi practicii psihoterapiei psihanalitice şi în cel al psihanalizei.

Certificarea în calitatea de psihoterapeut supervizor se acordă de către Comisia Profesională a ARPP în urma unui interviu cu candidatul, prin votul majorităţii simple a membrilor acestei comisii, pe baza unei prezentări de caz de psihoterapie psihanalitică derulată cu o frecvenţă de minimum 2, preferabil 3 şedinţe pe săptămână desfășurată în condiții de practică independentă cu competenţe de formator.

Orice nerespectare a vreunui punct din regulament atrage automat nulitatea deciziei comisiei.

*Psihoterapeuţii care au dobândit certificarea pentru practică independentă până la data de 1 iunie 2022 îşi vor păstra dreptul acordat la momentul respectiv de a desfăşura procese analitice personale validabile în cazul aplicaţiilor pentru procesele de formare ale ARPP.

II. DOSARUL APLICAŢIEI PENTRU CERTIFICARE

II.1. Pentru statutul de psihoterapeut în supervizare

- cererea solicitantului;

- fișa standard de înscriere;

- CV care să cuprindă şi date despre începerea procesului analitic personal;

- copii după ultima diplomă de absovire a instituției de învățământ academic relevantă;

- act doveditor al angajării, de cel puţin doi ani, într-un program de formare complementară în psihoterapie psihanalitică, iar pentru cursanţii altor programe de formare complementară decât cursul teoretic de Formare Complementară în Psihoterapie Psihanalitică al ARPP, şi curricula acestuia.

II.2. Pentru statutul de psihoterapeut în practica independentă

- cerere;

- copia atestatului de liberă practică în psihoterapie psihanalitică eliberat de COPSI

- CV actualizat;

- adeverinţa  eliberată de analistul formator care atestă satisfacerea condiţiilor minimale ale procesului analitic personal;

- dovada păstrării calităţii de membru al ARPP conform prevederilor statutare printr-o adeverinţă semnată de preşedintele ARPP;

- rapoartele de supervizare care evaluează cele doua supervizări desfăşurate conform cu regulamentul  (vezi I;2;c), întocmite de supervizorii respectivi.

II.3. Pentru statutul de psihoterapeut în practică independentă cu competenţe de formator

- cerere;

- copia adeverinţei de psihoterapeut în practică independentă eliberată de ARPP;

- CV actualizat;

- dovada păstrării calităţii de membru al ARPP conform prevederilor statutare printr-o adeverinţă semnată de preşedintele ARPP.

II.4. Pentru statutul de lector în formarea complementară în psihoterapie psihanalitică:

a. pentru admiterea ca asistent în formare complementară (co-lector)

- cerere;

- copia atestatului de liberă practică în psihoterapie psihanalitică eliberat de COPSI;

- CV actualizat;

- dovada păstrării calităţii de membru al ARPP conform prevederilor statutare printr-o adeverinţă semnată de preşedintele ARPP.

b. pentru certificarea ca lector în formarea complementară în psihoterapie psihanalitică

- cerere;

- copia copia atestatului de liberă practică în psihoterapie psihanalitică eliberat de COPSI;

- CV actualizat;

- dovada păstrării calităţii de membru al ARPP conform prevederilor statutare printr-o adeverinţă semnată de preşedintele ARPP;

- adeverinţă din partea coordonatorului cursului de formare complementară în psihoterapie psihanalitică atestând participarea în calitate de asistent (co-lector) la minimum 6 sesiuni intr-o perioada de minimum 2 ani;

- recomandările a minim 3 lectori cu care a lucrat ca asistent co-lector.

II.5. Pentru statutul de psihoterapeut supervizor

- cerere;

- copia certificatului de psihoterapeut în practica independentă eliberat de COPSI;

- CV actualizat;

- dovada păstrării calităţii de membru al ARPP conform prevederilor statutare printr-o adeverinţă semnată de preşedintele ARPP.

COMISIA PROFESIONALĂ A ARPP